May 6, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Finansiell rapportering för tillväxtbolag: 5 unika råd vid koncernbildning

För tillväxtbolag, som befinner sig i en kritisk fas av expansion och utveckling är finansiell rapportering ett viktigt strategiskt underlag. Korrekt och transparent rapportering är avgörande för att attrahera investerare och fatta välgrundade beslut. Men processen har sina utmaningar, särskilt för snabbväxande bolag som behöver anpassa sig till snabba förändringar. I den här artikel tittar vi också på koncernbildning och hur revision samt andra strategier kan användas för att optimera rapporteringspaketet.

Vanliga fallgropar och utmaningar

När tillväxtbolag behöver anpassa sin finansiella rapportering, stöter de ofta på fallgropar. Ett vanligt misstag är bristen på noggrannhet och fullständighet i de finansiella rapporterna, vilket kan missleda investerare och andra intressenter om bolagets verkliga ekonomiska ställning. Dessutom kan förseningar i rapporteringen skada bolagets rykte och dess relationer med investerare, samt potentiellt leda till juridiska konsekvenser. Otillräckliga interna kontroller kring finansiell rapportering ökar också risken för fel och oegentligheter, vilket ytterligare kan komplicera situationen.

{{cta}}

Optimerat rapporteringspaket

Investering i ett rapporteringssystem som kan automatisera de tidskrävande processerna och inte bara effektivisera, utan även öka noggrannheten i de finansiella rapporterna är viktigt. Dessutom är en regelbunden och öppen dialog med extern revisor kritisk för att erhålla extern granskning och insikter för finjustering av rapporteringsprocesserna.

Men över allt detta står behovet av en erfaren CFO som kan leda och samordna allt. En CFO utvecklar och genomför också en strategisk plan för finansiell rapportering och säkerställa att rapporteringspaketet inte bara uppfyller regulatoriska krav utan också tjänar som ett strategiskt verktyg för beslutsfattande och investerarkommunikation.

5 råd - Att tänka på vid koncernbildning?

När du bildar en koncern och har flera dotterbolag måste du hantera en rad aspekter i den finansiella rapporteringen för att säkerställa rättvisande och korrekt information. Här är viktiga punkter att tänka på:

  • Konsolidera alla dotterbolags finansiella rapporter med moderbolagets för att skapa en helhetsbild av koncernens finansiella läge
  • Ta hänsyn till olika redovisningsstandarder och lagar för respektive marknad
  • Identifiera och eliminera interna transaktioner. Det inkluderar intern försäljning, lån, och andra finansiella transaktioner
  • Ta hänsyn till valutarisker om dotterbolagen finns i olika länder  
  • Värdera korrekt alla tillgångar och skulder i dotterbolagen för att få det rätt enlighet med gällande standarder

{{cta-2}}

Vi på EVOLVEFY vet vi att behovet av rapporteringspaket kan variera och vi anpassar din rapportering med relevanta nyckeltal för ditt bolag.  

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Behöver ni hjälp med finansiell rapporting?
Kontakta oss
Nyfiken på nya utmaningar?
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss