May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som CCO i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

I den här artikel utforskar EVOLVEFY en kommunikationsdirektörs arbete, från att utveckla kommunikationsstrategi och krishantering till att hantera extern och intern kommunikation. Vi tittar också närmare på de faktorer som påverkar lönen för en CCO och när det är dags att rekrytera en ledare inom kommunikation till ditt bolag.

Vad gör en CCO?

I ett tillväxtbolag har en kommunikationsdirektör en central roll i att utveckla och implementera effektiva kommunikationsstrategier. De fokuserar på att bygga och stärka bolagets varumärkesidentitet, skapa positiva relationer med kunder och intressenter samt säkerställa att bolagets budskap når målgrupperna på rätt sätt. En CCO ansvarar också för att hantera eventuella krissituationer som kan påverka bolagets rykte och förtroende. I en snabbväxande miljö måste de anpassa strategier och vara flexibla för att optimera kommunikationen och stödja bolagets tillväxtstrategi.

Vilka utmaningar har en CCO i ett bolag som planerar expansion?

En kommunikationsdirektör i ett tillväxtbolag behöver anpassa sig till nya marknader, utveckla skalbara strategier. Dessutom krävs effektiv kommunikation med alla intressenter och en stark förmåga att hantera risker. De måste skickligt och snabbt klara av att hantera krissituationer både internt som externt, exempelvis kunna kommunicera effektivt med medier under pressande situationer. Det är viktigt att välja en CCO som kan växla mellan kreativitet och strategiskt tänkande under snabba marknadsförändringar och trender. Djup förståelse för både global och lokal marknadsdynamik är en stor fördel.

{{cta}}

När ska man rekrytera en CCO?

Ett bolag bör överväga att rekrytera en kommunikationsdirektör när kommunikationsbehoven blir mer komplexa och strategiska. Det kan uppstå vid ökad expansion, ökad konkurrens, etablering på nya marknader, behov av att stärka varumärket eller för att hantera krissituationer. Att inkludera en CCO tidigt i bolagets tillväxtfas kan säkerställa en effektiv kommunikationsstrategi som stöder bolagets fortsatta tillväxt och varumärkesutveckling.

Vilken lön har en CCO i ett växande bolag?

Lönen för en CCO i ett tillväxtbolag kan skifta kraftigt beroende på flera faktorer, inklusive bolagets storlek, expansionsplaner, bransch, geografiska plats och kommunikationsdirektörens erfarenhet och skicklighet. Lönen kan därför variera från 80 000 till 150 000 kr/månad. Bolag som ska skala upp har vanligtvis lägre löner än större bolag. Lönen för en CCO kan därför bestå av flera komponenter, inklusive grundlön, bonusar, aktieoptioner och andra förmåner. Dessa komponenter kan variera och påverkas av bolagets tillväxtplaner och marknadsläge.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en CCO?

EVOLVEFY kan hjälpa dig rekrytera en CCO som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera ledare som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

Interim CCO en möjlighet om rekrytering måste vänta

Om ditt bolag inte är redo för en permanent lösning eller om behovet inte är 100%, kan en interimslösning vara ett alternativ. En interim CCO kan också vara en lösning tills nyrekryterad är på plats. EVOLVEFY kan erbjuda flexibla interimslösningar med omfattning 20-100%. Är du exempelvis i en tidig scaleup-fas kan vi skräddarsy en konsultlösning och hjälpa ditt bolag med rätt affärsstrategisk kompetens.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Låt oss hjälpa er rekrytera er nästa COO
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss