May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som CEO eller VD i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

I den här artikel utforskar EVOLVEFY aspekterna av en VD:s arbete, från att balansera strategi och operationella uppgifter till att hantera finansiella och personella utmaningar i en dynamisk affärsmiljö. Vi tittar också närmare på de faktorer som påverkar en VD:s lön och när det är dags att rekrytera en ledare till ditt bolag.

Vad gör en VD?

Som VD i ett tillväxtbolag är man inte bara den högsta ledaren, man är visionären som stakar ut bolagets framtid. Rollen är mångfacetterad och en viktig del är att balansera strategi, ledning, kapitalanskaffning och operativa frågor för att säkerställa tillväxt i en föränderlig värld. En VD med erfarenhet av att driva tillväxtbolag och förståelse för den bransch och marknad bolaget verkar inom kan vara avgörande. En stor del av rollen är också att representera bolaget gentemot externa intressenter och arbetar nära styrelsen för att säkerställa att bolaget når sina affärsmål.

{{cta}}

Vilka utmaningar har en VD i ett bolag som planerar expansion?

En VD behöver ha förmågan att anpassa sig snabbt i ett tillväxtbolag. En av de största utmaningarna är att skala verksamheten på ett hållbart sätt och vid snabb tillväxt behålla kvaliteten på produkter/tjänster, kundtillfredsställelse och företagskultur. Att också hitta, anställa och behålla rätt talanger, samtidigt som man hanterar budgeten effektivt är en vanlig utmaning. Det är viktigt att välja en VD som förstår marknaden, kan positionera bolaget och samtidigt ha fokus på innovation för att lyckas ligga steget före konkurrenterna. Att säkra tillräcklig finansiering är också en tidskrävande del av en VD:s arbete i ett tillväxtbolag.

När ska man rekrytera en VD?

Har ett bolag kommit långt på sin tillväxtresa finns säkerligen redan en rekryterat VD på plats. Är bolaget däremot i början på resan bör man överväga att rekrytera en VD när det finns en tydlig tillväxtstrategi. Finns det också behov av att förstärka med ledarskap, erfarenhet och kompetens som grundare eller befintlig ledare inte besitter, kan det vara dags.

Vilken lön har en VD i ett växande bolag?

Lönen för en VD i ett tillväxtbolag kan skifta kraftigt beroende på flera faktorer, inklusive bolagets storlek, expansionsplaner, bransch, geografiska plats och VD:ns erfarenhet och skicklighet. Lönen kan därför variera från 80 000 till 150 000 kr/månad. Bolag som ska skala upp har vanligtvis lägre löner än större bolag. Lönen för en VD kan därför bestå av flera komponenter, inklusive grundlön, bonusar, aktieoptioner och andra förmåner. Dessa komponenter kan variera och påverkas av bolagets tillväxtplaner och marknadsläge.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en VD?

EVOLVEFY kan hjälpa dig rekrytera en VD som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera ledare som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

Interim VD en möjlighet om rekrytering måste vänta

Om ditt bolag inte är redo för en permanent lösning eller om behovet inte är 100%, kan en interimslösning vara ett alternativ. En interim VD kan också vara en lösning tills rekryterad är på plats. EVOLVEFY kan erbjuda flexibla interimslösningar med omfattning 10-100%. För dig som är i tidig scaleup-fas skräddarsyr vi en konsultlösning och kan hjälpa ditt bolag med rätt affärsstrategisk kompetens när du behöver det som mest.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Vi hjälper er att rekrytera er nästa VD
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss