May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som CFO eller finansdirektör i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

I en värld av förändring är en CFO en nyckelspelare som kan påverka bolagets finansiella framgång och tillväxt. I den här artikeln tittar vi närmare på deras centrala roll i ett tillväxtbolag, från budgetar till strategiska beslut. Vi pratar också om när det är rätt tidpunkt att rekrytera en CFO och vilken ersättning man kan förvänta sig att få i ett växande bolag.

Vad gör en CFO?

En CFO i ett tillväxtbolag spelar en avgörande roll i bolagets finansiella strategi och utveckling. De ansvarar för finansiell planering, riskhantering, rapportering och analys. En CFO skapar budgetar, övervakar kassaflöden, säkerställer finansiell efterlevnad och hanterar investerarrelationer. De är också ofta involverade i strategiska beslut som påverkar bolagets tillväxt och lönsamhet, som finansieringsrundor, M&A-aktiviteter och långsiktiga investeringsplaner.

Vilka utmaningar har en CFO i ett bolag som planerar expansion?

En CFO i ett tillväxtbolag har en bred roll som omfattar noggrann finansiell planering, balansera risker och tillväxtmöjligheter, säkerställa finansiering för expansion och hantera kassaflöde. De behöver också skapa finansiella system och processer som kan skalas i takt med bolagets tillväxt. En annan utmaning är att navigera i komplexa miljöer och hantera relationer med investerare, långivare och andra intressenter. Dessutom kräver rollen konstant anpassning till regelverk, valutarisker och andra finansiella risker som medför internationell expansion.

{{cta}}

När ska man rekrytera en CFO?

Ett tillväxtbolag bör överväga att rekrytera en CFO när det når en punkt där komplexiteten i det affärsstrategiska kräver expertis som går utöver vad en redovisare eller controller kan erbjuda. Detta blir extra viktigt när bolaget förbereder sig för snabb tillväxt, expansion till nya marknader, eller när det behöver hantera komplexa finansieringsrundor och investerarrelationer. En CFO är också kritisk när det gäller att bygga och upprätthålla finansiell struktur och disciplin i ett snabbt växande bolag.

Vilken lön har en CFO i ett växande bolag?

Lönen för en CFO i ett växande bolag varierar beroende på flera faktorer, inklusive bolagets storlek, bransch, geografiskt läge och den individuella CFO:ns erfarenhet och prestationer. Lönen kan därför variera från 80 000 till 150 000 kr/månad. Förutom en grundlön kan ersättningen ofta inkludera prestationsbaserade bonusar, aktieoptioner eller andra långsiktiga incitament som är utformade för att återspegla CFO:ns bidrag till bolagets tillväxt och finansiella framgång.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en CFO?

Evolvefy kan hjälpa dig rekrytera en CFO som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera ledare som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

Interim CFO en möjlighet om rekrytering måste vänta

Om ditt bolag inte är redo för en permanent lösning eller om behovet inte är 100%, kan en interimslösning vara ett alternativ. En interim CFO kan också vara en lösning tills nyrekryterad är på plats. EVOLVEFY kan erbjuda flexibla interimslösningar med omfattning 20-100%. Är du exempelvis i tidig scaleup-fas kan vi skräddarsy en konsultlösning och hjälpa ditt bolag med rätt affärsstrategisk kompetens.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Låt oss hjälpa er rekrytera er nästa CFO
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss