May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som CTO eller teknisk direktör i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

Tekniken är under konstant utveckling i ett tillväxtbolag, vilket skapar både möjligheter till effektivisering och nya hot mot datasäkerhet. Därför är det viktigt att anpassade tekniska lösningar som är skalbara för framtiden. I den här artikeln utforskar EVOLVEFY närmare på rollen en CTO har i ett bolag under expansion, från teknisk strategi till riskhantering. Vi ger också råd om när man bör rekrytera en teknisk chef och vilken lön rollen kan förvänta sig.

Vad gör en CTO?

En teknisk chefs huvudsakliga roll i ett bolag som expanderar är att leda utveckling och implementering av tekniska lösningar som stöder bolagets tillväxtstrategi. Det innefattar att förstå affärsbehov, förena tekniska resurser med affärsmässiga mål samt leda och stödja teknikteamet. Rollen innebär också att kontinuerligt förbättra säkerheten mot nya hot som identifierats inom IT.

Vilka utmaningar har en CTO i ett bolag som planerar expansion?

Som CTO i ett tillväxtbolag är huvudutmaningen att balansera innovation med systemstabilitet. En annan viktig del av rollen är att säkerställa att systemen är skalbara och kan anpassa sig till förändrade behov. Det kräver strategiska beslut och investeringar med begränsade budgetar. Cybersäkerhet är en ständig oro för en CTO som ska skydda Bolagets och kundernas data mot potentiella hot. En CTO behöver dessutom aktivt utveckla tekniken för att förbättra kundupplevelsen i en konkurrensutsatt miljö.

{{cta}}

När ska man rekrytera en CTO?

Bolaget bör överväga att rekrytera en teknisk chef när teknik blir en central komponent för att uppnå affärsmål och innovation. Det kan vara när behovet av tekniskt ledarskap och strategi blir tydligt för att driva produktutveckling, skalbarhet och konkurrenskraft. Rekryteringen av en CTO blir särskilt viktig när bolagets storlek kräver en högre nivå av säkerhetssystem och riskhantering samt när partnerskap med externa säkerhetsexperter behöver utvecklas.

Vilken lön har en CTO i ett växande bolag?

Lönen för en CTO i ett växande bolag varierar beroende på flera faktorer, inklusive Bolagets storlek, bransch, geografiskt läge och den individuella CTO:ns erfarenhet och prestationer. Lönen kan därför variera från 70 000 till 160 000 kr/månad. Förutom en grundlön kan ersättningen ofta inkludera prestationsbaserade bonusar, aktieoptioner eller andra långsiktiga incitament som är utformade för att återspegla CTO:ns bidrag till Bolagets tillväxt och finansiella framgång.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en CTO?

Evolvefy kan hjälpa dig rekrytera en CTO som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera ledare som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

Interim CTO en möjlighet om rekrytering måste vänta

Om ditt bolag inte är redo för en permanent lösning eller om behovet inte är 100%, kan en interimslösning vara ett alternativ. En interim CTO kan också vara en lösning tills nyrekryterad är på plats. EVOLVEFY kan erbjuda flexibla interimslösningar med omfattning 20-100%. Är du exempelvis i tidig scaleup-fas kan vi skräddarsy en konsultlösning och hjälpa ditt bolag med rätt affärsstrategisk kompetens.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Låt oss hjälpa er rekrytera er nästa CTO
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss