May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som Financial Controller i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

I den här artikeln ger vi en översikt över rollen som Financial Controller i ett tillväxtbolag. Vi fångar upp de viktigaste arbetsuppgifterna från finansiell rapportering till riskhantering. Vi tittar även på de utmaningar som en finansiell controller möter i ett expansivt bolag och ger en överblick över vilken lön man kan förvänta sig i rollen.

Vad gör en Financial Controller

I ett tillväxtbolag spelar Financial Controllers en central roll genom att säkerställa noggrann finansiell rapportering och analys. Genom att granska utgifter och processer identifierar de möjligheter till kostnadskontroll och effektivitet. De upprättar även interna kontroller för att skydda tillgångar och säkerställa efterlevnad, samtidigt som de hanterar skatteplanering för att minimera skatteeffekter. Deras arbete inom finansiering och kapitalhantering stödjer bolagets tillväxtinitiativ och likviditetsbehov. En Financial Controller kan säkerställa bolagets ekonomi vid snabb expansion eftersom vad som kanske ses som små misstag i tidigare skeden kan bli mycket komplexa i framtiden.

Vilka utmaningar har en Financial Controller i ett bolag som planerar internationell expansion?

När ett bolag exempelvis planerar att etablera sig internationellt behöver en Financial Controller hantera valutarisker, skatteregler, anpassa bolaget till lokala redovisningsstandarder. Vid övergång till nya redovisningsregler krävs rätt kompetens, uppdatering av system, justering av finansiella rapporter och kommunikation med intressenter. I en koncernstruktur med dotterbolag är rollen central för att konsolidera finansiell information och säkerställa intern kontroll, vilket är avgörande för att upprätthålla bolagets finansiella efterlevnad.

{{cta}}

Vad är skillnaden mellan en Business Controller och en Financial Controller?

En Financial Controller ansvar kretsar ofta kring redovisning, rapportering, efterlevnad och interna kontroller. Deras arbete är oftast retrospektivt och fokuserar på att säkerställa att all finansiell information är korrekt, transparent och följer de aktuella redovisningsstandarderna och regelverken. En Business Controllers arbete ligger närmare den dagliga affärsverksamheten, där de spelar en viktig roll i att stödja beslutsfattande genom att analyser, budgetering, prognoser och uppföljning. De är djupt involverade i strategisk planering och arbetar aktivt för att optimera affärsprocesserna och förbättra lönsamheten.

När ska man rekrytera en Financial Controller?

Att rekrytera en Financial Controller är en viktig milstolpe för bolag som upplever snabb tillväxt eller ökad finansiell komplexitet. Denna roll blir central när det finns ett behov av avancerad finansiell rapportering, stärkta interna kontroller, förberedelse inför stora finansiella händelser som investeringsrundor eller om man planerar en internationell expansion. En Financial Controller bidrar med värdefulla insikter och struktur, vilket är avgörande för strategisk planering och beslutsfattande. Att anställa vid rätt tillfälle, med hänsyn till bolagets ekonomiska kapacitet, är nyckeln till att främja långsiktig ekonomisk stabilitet och tillväxt.

Vilken lön har en Financial Controller i ett växande bolag?

Lönen för en Business Controller i ett växande bolag kan variera stort, men ligger ofta mellan 40 000 och 70 000 kr/månad. Denna variation beror på faktorer som bolagets storlek, bransch, geografiskt läge, samt den individuella Business Controllerns erfarenhet och kompetens. I tillväxtbolag kan lönen även innefatta variabla delar som bonusar och aktieoptioner, vilka är kopplade till bolagets och individens prestation.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en Financial Controller?

EVOLVEFY kan hjälpa dig rekrytera en Financial Controller som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera nyckelpersoner som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

Financial Controller interim en möjlighet om rekrytering måste vänta

Om ditt bolag inte är redo för en permanent lösning eller om behovet inte är 100%, kan en interimslösning vara ett alternativ. En interim Financial Controller kan också vara en lösning tills nyrekryterad är på plats. EVOLVEFY kan erbjuda flexibla interimslösningar med omfattning 20-100%. Är du exempelvis i en tidig scaleup-fas kan vi skräddarsy en konsultlösning och hjälpa ditt bolag med rätt affärsstrategisk kompetens.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Vi hjälper dig att rekrytera er nästa Financial Controller
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss