May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som HR Chef i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

I den här artikeln ger vi en översikt över rollen som HR Chef i ett tillväxtbolag. Vi fångar upp de viktigaste arbetsuppgifterna de hanterar, från rekrytering och personaladministration till kompensation och förmåner, samt strategiskt stöd för organisationen. Vi tittar även på de utmaningar som en HR Chef möter i en i ett bolag som förändras snabbt och ger en överblick över den lön man kan förvänta sig i ett bolag som är på uppgång.

Vad gör en HR Chef?

HR Chef i ett tillväxtbolag har en central position i att stödja bolagets utveckling. I rollen inkluderas en mängd olika uppgifter som rekrytering, personaladministration, kompensation och förmåner, personalutveckling samt hantering av medarbetarrelationer och arbetsrättsfrågor. Beroende på bolagets storlek kan en HR Chef vara mellanchef i ett större bolag och ansvara för att leda och utveckla HR-avdelningen. I små- och mellanstora bolag är rollen vanligtvis bredare. Oavsett storlek är arbetet avgörande för att säkerställa att bolagets personalstyrka är effektiv och anpassad till tillväxtstrategin.

Vilka utmaningar har en HR Chef i ett bolag som planerar expansion?

En HR Chef i ett tillväxtbolag står inför en rad utmaningar som skiljer sig från mer etablerade bolag. Ett snabbt växande bolag kännetecknas ofta av dynamiska förhållanden och begränsade resurser vilket kräver en anpassningsbar och skalbar HR-strategi. En stor utmaning som HR Chef är att attrahera rätt talanger som snabbt ska integreras. Därför är det också viktigt att skapa en företagskultur som får nyckelpersoner att stanna. I ett bolag som har vuxit snabbt saknas ofta utvecklade policys och HR-processer som måste finnas på plats för att växa hållbart.

{{cta}}

När ska man rekrytera en HR Chef?

Man bör överväga att rekrytera en HR Chef när bolaget når en storlek och komplexitet som kräver professionell hantering av personalfrågor. Det kan vara när bolaget växer och behöver strukturerade HR-processer, högre volym av rekryteringar och personalutveckling. En HR Chef kan också behövas när arbetsrättsliga lagar och resursplanering blir mer komplicerade och kräver specialiserad expertis för att stödja bolagets mål. Vanligtvis har man kommit upp i en personalstyrka på 50 anställda när behovet blir påtagligt.

Vilken lön har en HR Chef i ett växande bolag?

Lönen för en HR Chef i ett växande bolag kan variera stort, men ligger ofta mellan 45 000 och 65 000 kr/månad. Variation beror på faktorer som bolagets storlek, bransch, geografiskt läge, samt den individuella HR Chefens erfarenhet och kompetens. I tillväxtbolag kan lönen även innefatta variabla delar som bonusar och aktieoptioner, vilka är kopplade till bolagets och individens prestation.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en HR Chef?

EVOLVEFY kan hjälpa dig rekrytera en HR Chef som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera nyckelpersoner som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

HR Manager interim en möjlighet om rekrytering måste vänta

Om ditt bolag inte är redo för en permanent lösning eller om behovet inte är 100%, kan en interimslösning vara ett alternativ. En interim HR Chef kan också vara en lösning tills nyrekryterad är på plats. EVOLVEFY kan erbjuda flexibla interimslösningar med omfattning 20-100%. Är du exempelvis i en tidig scaleup-fas kan vi skräddarsy en konsultlösning och hjälpa ditt bolag med rätt affärsstrategisk kompetens.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Låt oss hjälpa dig att rekrytera en HR Chef
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss