May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som styrelseledamot i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

I den här artikel tittar EVOLVEFY djupare på rollen som styrelseledamot, från att granska företagsstrategi och bolagets efterlevnad av regler till att företräda bolagets och aktieägarnas intressen. Vi ser också närmare på de faktorer som påverkar en styrelseledamots lön och när det är dags att utöka styrelsen.

Vad gör en styrelseledamot?

En styrelseledamot i ett bolag ansvarar för strategisk planering, övervakning av bolagets prestationer och beslutsfattande. Genom regelbundna möten deltar de i strategiska diskussioner, granskar finansiella rapporter och godkänner viktiga beslut. De erbjuder råd och stöd till ledning, säkerställer bolagets efterlevnad av lagar och regler samt agerar som representanter för aktieägare och intressenter. Genom att bidra med sin erfarenhet och expertis, främjar de bolagets långsiktiga framgång och hållbarhet.

Fördelar med en extern styrelse i växande bolag

Att ta in externa styrelsemedlemmar kan vara särskilt värdefullt för små och mellanstora bolag som planerar expansion. Att få deras branschkunskap och nätverk kan öppna dörrar till nya affärsmöjligheter och ge bolaget tillgång till bredare expertis. De kan också ge dig och ditt bolag ett objektivt perspektiv som utmanar status quo och främjar innovation.  

Externa styrelsemedlemmarna fungerar också som viktiga mentorer för VD och ledningsgrupp, stärker bolagets styrning och hantering av risker. Vidare ökar det bolagets förtroende hos investerare och andra intressenter, vilket i sin tur underlättar kapitalanskaffning och nya affärsrelationer.

{{cta}}

När ska man rekrytera en styrelseledamot?

En styrelseledamot bör rekryteras när bolaget behöver ytterligare kompetens, strategiskt stöd eller när förändringar i bolagets mål eller riktning uppstår. Det är också viktigt att överväga rekrytering när befintliga styrelsemedlemmars mandat löper ut eller om det finns en önskan att diversifiera styrelsens perspektiv och erfarenheter.

Vilken lön har en styrelseledamot i ett bolag?

Beroende på bolagets storlek, arbetsinsats och expertis kan ersättningen för en styrelseledamot variera kraftigt. För ett mindre bolag är det vanligt att ersättningen ligger på ett till två prisbasbelopp. I större bolag kan ersättningen när aktieoptioner, bonusar och fast lön inkluderas uppgå från ett antal hundra tusen kronor till flera miljoner kronor per år.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en styrelseledamot?

EVOLVEFY kan hjälpa rekrytera en styrelseledamot som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera ledare som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Vi hjälper dig rekrytera er nästa styrelseledamot
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss