January 28, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Första varningssignalen - Så undviker du en onödig konkurs

De vanligaste orsakerna till att ett bolag behöver rekonstrueras - 5 saker du bör tänka på

Att driva ett framgångsrikt scaleup eller tillväxtbolag är utmanande, speciellt om bolaget behöver säkra kassaflödet med extern finansiering för fortsatt tillväxt. Extra utmanande är det om det också råder ekonomisk osäkerhet som hög inflation, höga räntenivåer och skatteanstånd som ska betalas tillbaka. Trots dessa hinder är de flesta entreprenörer passionerade visionärer, men ibland går det inte alls som planerat och när finansiella problem uppstår kan det hota företagets överlevnad. Marlene Blomquist Börjesson, Managing Partner på Evolvefy träffar Isabel Johansson, jurist och delägare på SIPIA Juridik och medlem i Redevi vars team hjälper bolag att återfå livskraft och undvika onödiga konkurser.

Vad är de vanligaste orsakerna till att ett bolag behöver rekonstrueras?

Isabel säger att den vanligast orsaken är att det gått för långt och att man väntat för länge med att söka hjälp. När man är i en finansiell kris känner man ofta skam och då är det lätt att stoppa huvudet i sanden. En annan orsak är också att många entreprenörer inte vet hur man sköter sin ekonomi eller har anlitat en redovisningskonsult som inte utför ett korrekt arbete. I dag har många bolag coronaanstånd av skatter som ska betalas tillbaka. Det som också kan påverka är stora kundförluster, likviditetsproblem och tvister om betalningar. Enligt Isabel är det bästa sättet att undvika konkurs att vara proaktiv och söka hjälp så fort varningssignaler dyker upp. Att inleda en rekonstruktion i tid kan vara en lösning som kan rädda bolaget. En rekonstruktion kan antingen ansökas vid domstol eller så kan man ta hjälp av en jurist med erfarenhet av obeståndsrätt.

Isabel betonar också att många företag saknar ekonomisk rådgivare eller CFO som kan hjälpa dem att identifiera varningssignaler och som kan vidta åtgärder innan det spårar ur. Det är också otroligt viktigt att hålla kontakten med leverantörer och Skatteverket om man misstänker betalningsproblem. Många leverantörer är faktiskt villiga att delvis avskriva, omstrukturera fodringar eller omförhandla betalningsvillkoren, menar Isabel. Skatteverket är inte lika förhandlingsbara varför en informell rekonstruktion i vissa fall kan vara ett bättre alternativ.

Vad är fördelen med en rekonstruktion?

En rekonstruktion kan ha fler fördelar jämfört med en vanlig konkurs, så länge det finns livskraft, säger Isabel. Samma dag som rekonstruktionen inleds, fryses alla skulder och det ger bolaget ett andrum och utrymme att reda ut det mest kritiska. Frysningen kan vara upp till 15 månader, men arbetet är vanligtvis klart efter sex till nio månader. Under den tiden hinner vi ofta omstrukturera skulderna samtidigt som bolaget kan fortsätta sin verksamhet och generera intäkter. Bolaget får också tid till att omorganisera sin verksamhet och finanser i syfte att minska skuldbördan. Ibland har den ekonomiska krisen dessvärre gått för långt och då är en konkurs det bästa alternativet.

Vid en rekonstruktion minimeras också risken att ägare drabbas privat av skulder på grund av att ställföreträdaren agerat i strid mot aktiebolagslagen eller om hen kan råka ut för företrädaransvar för förfallna skatteskulder. En jurist kan se över situationen för att motverka privat ansvar.

Vad är det första man ska göra när pengarna sinar?

Isabel råder ställföreträdare att ta hjälp av en duktig rådgivare, se över bokföringen så att den är i ordning, upprätta likviditetsbudgetar, ta hjälp att driva in fordringar, undersöka möjligheter till avbetalning av skatteskulder osv.

5 råd från Isabel:

1)    Var proaktiv och sök hjälp så fort du känner av varningssignaler. Genom att ta tag i problemen tidigt går det att undvika onödig konkurs.

2)    Anlita en bra finansiell rådgivare eller CFO-interim för att få ordning på likviditeten och som också kan hjälpa dig med en finansiell plan.

3)    Kommunicera med leverantörer och fordringsägare som ofta är öppna för lösningar.

4)    Undersök möjligheter till rekonstruktion i stället för konkurs om bolaget i grunden har en livskraftig verksamhet.

5)    Ansök om avbetalning av coronaanstånd (skatteanstånd).

Om Redevi

Redevi består av en bred uppsättning konsulter med gedigen erfarenhet av att hjälpa företagare som hamnat i olika typer av kriser. Samtliga konsulter brinner för att hjälpa företagare att få bästa möjliga utfall när verksamheten stött på problem som är tillfälliga eller långvariga. Teamet Redevi är själva företagare sedan en lång tid tillbaka och vet vilka utmaningar som kommer med att driva bolag. Kontakta gärna Isabel Johansson förmer information på 0708-98 38 28 eller anders@redevi.se.Se mer på www.redevi.se.

Evolvefy hjälper entreprenörer och företagsledare i växande och etablerade bolag att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett företag är under förändring förflyttas behovet av kompetens beroende på vilken fas bolaget befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla lösningar. Vi erbjuder Interim Management, Executive search, Bolagsvärdering, Finansiell rådgivning, Tillväxtanalys, Risk management och Ekonomibyrå.

Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss