May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som COO i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

En COO är nyckeln till att säkerställa en smidig operativ drift som stöder bolagets tillväxt och framgång. I den här artikel presenterar vi rollens centrala uppgifter. Vi tar också upp de utmaningar som en COO möter vid expansion och när det är dags att rekrytera rollen samt vad en COO tjänar i lön.

Vad gör en COO?

En COO i ett tillväxtbolag är ansvarig för att övervaka den dagliga verksamheten och säkerställa att bolagets strategiska mål uppnås effektivt. COO:ns roll innebär att implementera affärsstrategier, optimera operativa processer och hantera produktionsflöden. Som COO arbetar man nära en CEO för att omvandla vision till operationell framgång, övervaka kvalitet och produktivitet och ofta är de ansvariga för att driva initiativ för skalbarhet och innovation. De kan också vara inblandade i personalledning, budgetering och att bygga företagskultur.

Vilka utmaningar har en COO i ett bolag som planerar expansion?

En COO i ett tillväxtbolag behöver hantera snabba förändringar, skalning av verksamheten och effektivitet under expansion. De måste klara av att navigera mellan behovet av flexibilitet och etablering av skalbara system och nya processer. Att hantera förväntningar från intressenter, säkerställa att teamet är motiverat och produktivt samt att anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden är också centrala utmaningar. Dessutom kan begränsade resurser och kravet på att fatta snabba, datadrivna beslut ytterligare öka komplexiteten i rollen.

{{cta}}

När ska man rekrytera en COO?

Ett tillväxtbolag bör överväga att rekrytera en COO när det är i en fas av betydande expansion och behöver förstärkt ledarskap för att hantera ökad operationell komplexitet. Det kan handla om utökad produktlinje, inträde på nya marknader eller när grundaren eller CEO:n behöver avlastas från dagliga operationella uppgifter för att fokusera mer på strategisk planering och externa relationer. En COO är också viktig när det behövs expertis för att bygga upp skalbara system och processer som stöder långsiktig tillväxt.

Vilken lön har en COO i ett växande bolag?

Lönen för en COO i ett växande bolag kan variera kraftigt beroende på bolagets storlek, bransch, geografiskt läge samt den individuella COO:ns erfarenhet och kompetens. Lönen kan därför variera från 80 000 till 150 000 kr/månad. Bolag som ska skala upp har vanligtvis lägre löner än större bolag. Därför erbjuds ofta är en kombination av en konkurrenskraftig grundlön kompletterad med prestationsbaserad bonus, aktieoptioner eller andra incitament. Dessa är utformade för att belöna och uppmuntra ett fokus på bolagets långsiktiga tillväxt och lönsamhet.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en COO?

EVOLVEFY kan hjälpa dig rekrytera en COO som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera ledare som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

Interim COO en möjlighet om rekrytering måste vänta

Om ditt bolag inte är redo för en permanent lösning eller om behovet inte är 100%, kan en interimslösning vara ett alternativ. En interim COO kan också vara en lösning tills nyrekryterad är på plats. EVOLVEFY kan erbjuda flexibla interimslösningar med omfattning 20-100%. Är du exempelvis i en tidig scaleup-fas kan vi skräddarsy en konsultlösning och hjälpa ditt bolag med rätt affärsstrategisk kompetens.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Vi hjälper er rekrytera er nästa COO
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss