May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som marknadsdirektör eller CMO i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

I den här artikeln tittar EVOLVEFY närmare på vilken roll en CMO har i ett tillväxtbolag. Rollen handlar främst om att forma och genomföra bolagets marknadsstrategier, anpassa sig till dynamiska marknader och effektivt leda genom olika tillväxtfaser. Vidare nämner vi när det är lämpligt att rekrytera en CMO och vad lönen ligger på i ett bolag som befinner sig på en tillväxtresa.

Vad gör en CMO?

En CMO ansvarar för att skapa, implementera och övervaka bolagets marknadsföringsstrategier för att främja tillväxt och stärka varumärkets position på marknaden. I rollen ingår utveckling av varumärkesbyggande, kundanskaffning, marknadsundersökningar, produktmarknadsföring och digitala strategier. En CMO använder dataanalys för att förstå marknadstrender, kundbeteenden och kampanjeffektivitet för att optimera marknadsföringsinsatserna och säkerställa att de är i linje med bolagets affärsmål.

Vilka utmaningar har en CMO i ett bolag som planerar expansion?

En CMO i ett växande bolag får vara beredd på snabba förändringar där kundbeteenden, konkurrens och trender kan skifta. Därför bör en marknadsdirektör klara av att anpassa sig och revidera sina strategier för att bibehålla bolagets position. Att balansera begränsade resurser kan också vara en utmaning när ett bolag ska skala upp. För att hantera ett tillväxtbolags utmaningar måste en CMO vara visionär och effektiv beslutsfattare som är skicklig på att prioritera.

{{cta}}

När ska man rekrytera en CMO?

Rekrytering av en CMO bör övervägas när ditt bolag är redo att skala upp och behöver en dedikerad ledare för att hantera och strategiskt leda marknadsföringsinsatserna. Det är särskilt viktigt när bolag står inför ökad konkurrens, behöver en mer sammanhängande varumärkesstrategi eller när det är dags att gå in på nya marknader eller produktområden. En CMO är också viktig att ha när man behöver förstå och engagera sig med kunderna på ett djupare plan. Att ha en CMO i ett växande bolag kan vara avgörande inför etablering av ett starkt varumärke och inte minst för att säkerställa att bolaget rör sig i rätt riktning från början.

Vilken lön har en CMO i ett växande bolag?

Lönen för en CMO i ett tillväxtbolag varierar beroende på flera faktorer som bolagets storlek, bransch, och geografiskt läge, samt individens erfarenhet och kompetens. Lönen kan därför variera från 80 000 till 150 000 kr/månad. Bolag som ska skala upp har vanligtvis lägre löner än större bolag. Därför erbjuds ofta är en kombination av en konkurrenskraftig grundlön kompletterad med prestationsbaserad bonus, aktieoptioner eller andra incitament. Dessa är utformade för att belöna och uppmuntra ett fokus på bolagets långsiktiga tillväxt och lönsamhet.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en CMO?

Evolvefy kan hjälpa rekrytera en CMO som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera ledare som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

Interim CMO en möjlighet om rekrytering måste vänta

Om ditt bolag inte är redo för en permanent lösning eller om behovet inte är 100%, kan en interimslösning vara ett alternativ. En interim CMO kan också vara en lösning tills nyrekryterad är på plats. EVOLVEFY kan erbjuda flexibla interimslösningar med omfattning 20-100%. Är du exempelvis i en tidig scaleup-fas kan vi skräddarsy konsultlösningen och hjälpa ditt bolag med rätt affärsstrategisk kompetens.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Vi hjälper er rekrytera er nästa CMO
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss