May 2, 2024

Marlene Blomquist Börjesson

Att arbeta som styrelseordförande i ett tillväxtbolag: Arbetsuppgifter, utmaningar och lön

I denna artikel undersöker EVOLVEFY rollen som styrelseordförande i ett bolag, inklusive översyn av företagsstrategin, övervakning av efterlevnaden av regelverk, samt representation av både bolagets och aktieägarnas intressen. Vidare tittar vi på det som påverkar ersättningen till en styrelseordförande och när man bör bredda styrelsens sammansättning.

Vad gör en styrelseordförande?

En styrelseordförandes huvudsakliga uppgifter innebär att leda styrelsens arbete och säkerställa att det sker effektivt och i enlighet med gällande regler och riktlinjer. Det inkluderar att organisera och leda styrelsemöten, agera som en länk mellan styrelsen och VD samt representera bolaget utåt i olika sammanhang. En styrelseordförande ansvarar också för att styrelsen fokuserar på de mest relevanta frågorna och att beslut som fattas ligger i linje med bolagets strategi och aktieägarnas intressen.

Fördelar med en extern styrelse i växande bolag

Att ta in externa styrelsemedlemmar kan vara särskilt värdefullt för små och mellanstora bolag som planerar expansion. Att få deras branschkunskap och nätverk kan öppna dörrar till nya affärsmöjligheter och ge bolaget tillgång till bredare expertis. De kan också ge dig och ditt bolag ett objektivt perspektiv som utmanar status quo och främjar innovation.  

Externa styrelsemedlemmar fungerar också som viktiga mentorer för VD och ledningsgrupp, stärker bolagets styrning och hantering av risker. Vidare ökar det bolagets förtroende hos investerare och andra intressenter, vilket i sin tur underlättar kapitalanskaffning och nya affärsrelationer.

{{cta}}

När ska man rekrytera en styrelseordförande?

Att rekrytera en styrelseordförande är ett viktigt steg för ett bolag. Det bör övervägas när bolaget har nått en punkt där det behöver en mer strukturerad ledning för att hantera sin tillväxt och utmaningar. Det kan vara vid kapitalanskaffning, expansionsfas eller när bolaget behöver en starkare styrning och strategisk riktning för att navigera på marknaden.

Vilken lön har en styrelseordförande i ett bolag?

Beroende på bolagets storlek, arbetsinsats och expertis kan ersättningen för en styrelseordförande variera kraftigt. För ett mindre bolag är det vanligt att ersättningen ligger på ett prisbasbelopp. I större bolag kan ersättningen när aktieoptioner, bonusar och fast lön inkluderas uppgå från ett antal hundra tusen kronor till flera miljoner kronor per år.

{{cta-2}}

Ska du rekrytera en styrelseordförande?

EVOLVEFY kan hjälpa rekrytera en styrelseordförande som kan navigera i en innovativ miljö och som har passion för bolag i förändring. Vi är specialister på att rekrytera ledare som inte bara har rätt kompetens och erfarenhet, utan också rätt mentalitet och drivkraft. Vi har Sveriges största konsult- och kandidatnätverk med erfarenhet av innovativa tillväxtbolag, scaleup och etablerade bolag under utveckling.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Vi hjälper dig rekrytera er nästa styrelseordförande
Kontakta oss
Utforska nya möjligheter
Bli konsult
Dela artikeln
Kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa er
Kontakta oss